7 Temmuz 2013 Pazar

BİLECİK-PAZARCIK'TAN 2 KADİM LEZZET:BOZA VE HELVA

Bilecik-Pazarcık,bir iş seyahati için gitmeden evvel,itiraf etmek gerekirse adını dahi duymadığım bir ilçeydi.İlçe sıcak,samimi insanları ile tipik bir Anadolu beldesi.Ayrıca Osmanlı'nın ilk dönem coğrafyası.Biranın önemli bir ham maddesi olan şerbetçi otu,Türkiye'de sadece burada yetişiyormuş.İlçenin iki önemli lezzet yadigarı var.Biri buraya has bir helva çeşidi ve diğeri bozaları. İkisi de çok doğal ve hali ile çok leziz.Bozulmamış,endüstriyel hale gelmemiş bu iki lezzet için Adapazarı üzerinden Antalya'ya kadar mühim bir      
bağlantı yolu olan bu güzergahtan geçerken,Bilecik'i 10 km kadar geçip,Eskişehir'e giderken ana yol üzerinden sağ içeri girin ve sonrasın da 10 dakikalık yolu kat edip bu lezzetlere ulaşın.Zaten 2 mekanda ilçenin tam merkezinde.Helvacı tam 90 senedir hizmet veriyor.Buraya özel,daha yumuşak sadece susam yağı olan tahin ve şeker ile yaptıkları helva şahane.Yine 90 yıla yakındır hizmet veren Soydan Bozası,Vefa ile kıyasladığımda bana çok daha etkileyici ve başarılı geldi.İlçede başka boza firmaları da varmış lakin onları deneme imkanım olmadı.

PAZARCIK HELVACISI







  


PAZARCIK-SOYDAN BOZACISI









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder