Fasuli,Cerrahpaşa'nın hemen altında,Samatya caddesine doğup bugün İstanbul'da farklı semtlerde hızla şubeleşen,ismi ile müsemma olarak kuru fasulye özelinde Doğu Karadeniz mutfağını esas alan bir mekan.Buranın arkasında da işini seven ve tutku ile yapan biri var.Mehmet Akif Köse Fasuli'yi kıt imkanlar ile 4 masalı,3 çalışanlı bir dükkan olarak açıp,bugün 5 şubeli,Amerika'ya dahi mekan açma vizyonu olan bir işletme haline getiren isim.Yola ilk çıktığından beri İstanbul'da namı yayılmış bunu duvarlarını süsleyen ünlülerin resimlerinden de anlıyorsunuz.Ama aksi mümkün değil zaten,çünkü her iş,hakkını ve layığını aslında buluyor.Yeter ki sabır,emek ve muhabbet olsun.
Fasuli'nin Tophane şubesi şimdi merkez olsa da ben hala ilk dükkan olan Cerrahpaşa'da ki mütevazi mekanda yemek yemeyi daha çok seviyorum.Eski hatta neredeyse viran olan bu tarihi ahşap binanın altında ki dükkan küçük ama çok içten bir yer.Özellikle tam öğle servisinde sıraya girmeniz gerekir.Gelelim lezzetlerin hususiyetlerine.Süzme mercimek çorbası tereyağlı ve kıvamı harika.Aslında burada tüm yemeklerde tereyağ vazgeçilmez.Kuru fasulye Erzurum-İspir cinsi ama pişirilme yöntemi Rize-Çayeli.Büyük bakır tencerelerde 3 saat piştikten sonra,özel sosları ile fırınlanarak servise hazır hale geliyor.Hafif tatlı,etli,az sulu,yoğun kıvamlı (helmeli).Ağzınızda helva gibi dağılacak yumuşaklıkta.Pilav tabi ki tereyağlı,tane tane.Ben buranın ekmeklerini de çok seviyorum.Trabzon taş ekmeği ve mısır ekmeği lezzetlere mükemmel eşlik ediyorlar.Kuru soğan ve turşu ise olmazsa olmazımız.Son olarak ben bol fındıklı fırın sütlacı tercih etsem de mekanın tatlı spesiyalitesi Laz Böreği. Fiyatları da gayet ehven.Sonuç olarak kuru fasulyeyi bu tarzda seviyorsanız portföyünüze eklemeniz gereken bir mekan.Allah yollarını açık etsin ve inşallah büyüme ile beraber bozulmalarda olmasın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder