17 Şubat 2013 Pazar

PANDELİ-BİR İSTANBUL KLASİĞİ...





Pandeli Restaurant,memleketimizde çok bilinmese de,İstanbul'a gelen gün görmüş turistlerin mutlaka uğradığı,seçkin ve saygın uluslararası yayınların en iyi restoranlar listesinde yer alan,gidilmesi gereken yerler arasında gösterilen tarihi bir mekan.Niğde asıllı bir Rum olan Pandeli Usta tarafından,1926 yılında başka bir yerde açılmış.Ama maalesef 6-7 Eylül olaylarında dükkan yağmalanıp,yıkılınca Pandeli Usta,Atina'ya gitmeye karar vermiş.Mevzudan haberdar olan,merhum Adnan Menderes ve Celal Bayar,"Pandeli Türkiye'ye lazımdır" diyerek buna engel olmuşlar ve Pandeli mevcut yeri beğenince kendisine burayı tahsis etmişler.Hatta açılışı dahi Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından yapılmış.Şimdi işletmeyi 15 yaşında Pandeli'nin yanında yamak olarak başlayan Cemal Biberci ve ortağı yürütüyor.Cemal Bey nüktedan bir İstanbul Beyefendisi.Allah ona hayırlı,uzun ömürler bahşetsin inşallah.
Pandeli,Mısır Çarşısının girişinde,üst katta mukim.Daha yukarı çıkarken,dar ve dik,taş basamaklı,muhteşem turkuvaz renkli çiniler arasında masalsı bir yolculuk başlıyor ve birazdan üst katta boyut ve zaman değiştirerek,şehrin karmaşasını gerinizde bırakıyorsunuz.Burada zaman adeta mazide kalmış.Mısır Çarşısı,Galata Kulesi ve Galata Köprüsü manzaraları sizi mest ediyor.Masmavi çiniler içinize bir huzur dolduruyor.Geçmişten beri kimler gelmiş,kimler geçmiş.Adına şiirler dahi yazılmış ünlü şairlerce.Burası korunmaya alınması gereken bir kültürel mirasımız.
Pandeli'de hala geleneksel yollar ile bakır kaplarda kömür ve odun ateşi ile yemekler pişiriliyor.Ustaları arasında 45 yıllık olanlar dahi var.Malzemeler yıllardır hep aynı yerden ve kaliteden taviz verilmeyerek alınıyor.Fiyatlar,turistik bir mekana dönüştüğü ve alkollü olduğu için çok uygun değil.
Gelelim menümüze:Evvela karışık zeytinyağlı tabağı.İçerisinde patlıcan ezme,yaprak sarma,enginar ve taze fasulye var.Her biri ama bilhassa enginar ve patlıcan ezme harika.Dönerli patlıcan böreği sadece buraya has ve gayet başarılı ve mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.Ben ana yemek olarak dönerini denedim,kıymadan yapılmış,çokta beğendiğim bir tarz değil ama etin tadı ve pişirilme kıvamı yerinde.Size kuzu tandır ve sebzeli kuzu inciği de öneririm.Sürahide gelen ayran çok lezzetli.Finali karışık tatlı tabağı ile yapıyorum.Şekerpare,ayva tatlısı,irmik tatlısı,güllaç ve kazandibi tatlılarından tadımlık koymuşlar.Hepside çok güzel .
Ahir ömrünüzde,damak tadınıza düşkün biri iseniz buraya mutlaka uğrayın derim.Hem tarihe tanıklık eder,hem de Türk Yemek kültüründe mühim bir figür olan bu mekanı ziyaret ederek ahde vefanızı esirgememiş olursunuz.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder